WAT DOEN WE ER AAN ?

Wat doen we bij de gebitsverzorging nu eigenlijk ????

In algemene zin: "Het optimaliseren van het gebit". Dit houdt in: het raspen van alle scherpe delen van kiezen en ev. tanden zodat de slijmvliezen in de mond niet meer ge´rriteerd worden. Het kontroleren of er andere zaken in de mond aanwezig zijn die er niet in thuis horen, bv. delen van doppen of restsplinters van wortels en deze zo nodig verwijderen.

Paarden kunnen heel vervelend op het bit reageren als er wolfskiesjes aanwezig zijn, dezen worden dan ook weggenomen. Het wegknippen of beitelen, en raspen van zgn. "haken" op de kiezen.

Dezen ontstaan in de regel als er verschil in lengte is tussen de boven- en onderkaak.
Daar waar mogelijk worden te hoge gedeelten afgevlakt. Maar niet meer dan noodzakelijk is, want het paard moet wel kunnen blijven kauwen (malen). We proberen het gebit zo funktioneel mogelijk te houden, want dit is een "must" voor een paard!
Na een behandeling reageren de meeste paarden zeer positief door direct veel nageeflijker te worden en smakelijker te eten. Ervaring heeft mij geleerd dat ▒ 95% van alle paarden scherpe randen op de kiezen hebben, waarvan een gedeelte zelfs met lelijke wonden aan wangen of tong.
Het advies luidt daarom ook: Elk jaar het gebit laten kontroleren op afwijkingen, het glad maken van scherpe randen aan de kiezen, het verwijderen van aanwezig tandsteen en aftoppen van te hoge gedeelten.

Kortom, het reguleren van het gebit zodat niet alleen u maar zeker ook uw paard meer plezier aan de paardensport zal beleven.

Een goed gebit is de basis van een goede gezondheid!

Klik hierop om terug te gaan naar de keuze-lijst..........